Hem ben aradığımda bulayım, hem de toplumsal bir hizmet olsun bakımından...
24 Ocak 2008 Perşembe
23 Ocak 2008 Çarşamba
22 Ocak 2008 Salı
İnternette Ülke Sansürü
Google'da "Tiananmen" kelimesini aratıp da görseller bölümüne tıkladığınızda karşınıza bu sayfa çıkıyor :
http://images.google.com/images?hl=en&rls=com.microsoft:tr&resnum=0&q=tiananmen&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi
Ama Google'ın Çin sitesinde ( www.google.cn) bu kelimeyi arattığınızda size gelen sayfa bu :
http://images.google.cn/images?hl=zh-CN&ie=UTF-8&q=tianenmen&um=1&sa=N&tab=wi
Ben başka bir şey söylemiyorum.
Bu bilgiyi kalabalık tıklamalarım sırasında bir siteden edindim, ama ne yazık ki siteyi kaybettim. Site sahibi denk gelirse kusuruma bakmasın.
http://images.google.com/images?hl=en&rls=com.microsoft:tr&resnum=0&q=tiananmen&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi
Ama Google'ın Çin sitesinde ( www.google.cn) bu kelimeyi arattığınızda size gelen sayfa bu :
http://images.google.cn/images?hl=zh-CN&ie=UTF-8&q=tianenmen&um=1&sa=N&tab=wi
Ben başka bir şey söylemiyorum.
Bu bilgiyi kalabalık tıklamalarım sırasında bir siteden edindim, ama ne yazık ki siteyi kaybettim. Site sahibi denk gelirse kusuruma bakmasın.
21 Ocak 2008 Pazartesi
18 Ocak 2008 Cuma
16 Ocak 2008 Çarşamba
15 Ocak 2008 Salı
Uçuşun baştan sona hikayesi | Hürriyet
"Bir uçağın ilk kalkışından, varacağı havaalanına inene kadar geçen öyküsü, havacılığın ne kadar dikkat ve özen isteyen bir alan olduğunu gözler önüne seriyor. "
14 Ocak 2008 Pazartesi
Diyet yapan okumasın... Yılmaz ÖZDİL / Hürriyet Gazetesi
BAZILARI zanneder ki, haber dediğin "5N 1K"dır...Yıllarca gazetelerin "mutfağı"nda çalışmış biri olarak, iddiayla söyleyebilirim ki, haber "yemek"tir...
Ettir, sebzedir, undur, yağdır; bazen baharatlı, bazen ekşi, bazen tatlıdır. Kiminin hazmı kolay olur, kimi mideye oturur.O nedenle, Ankara Ticaret Odası’nın çıkardığı "lezzet haritası"nı okurken, adeta parmaklarımı yedim. Eğer siz de benim gibi "boğaz"a düşkünseniz, buyrun sofraya, afiyet olsun...
2 bin 205 çeşit yöresel yemek varmış memleketimde... En zengini Gaziantep. Sonra Elazığ.Bölgelere baktım...Kendi payıma, utandım.Ege mutfağıyla büyüdüm, her yerde koltuklarım kabara kabara anlatırım.Halbuki "en az çeşidi" olan bölgemizmiş Ege... "En çok çeşit" sıralaması ise şöyle: İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz, Akdeniz, Marmara ve Ege.
Paylaşılamayanlar var...Mesela, "çiğköfte."Urfa, Adıyaman, Batman, Mardin ve Osmaniye "benim" diyor."Künefe"ye ise hem Hatay, hem Elazığ sahip çıkıyor."Keşkek" için resmen kavga varmış, haberimiz yokmuş... Afyon, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Elazığ, Mardin, Muğla, Ordu, Samsun ve Tunceli, aynı anda bağırıyor, "öbürleri hikáye, en iyisi bende"."Höşmerim" desen... Aksaray, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bolu, Manisa ve Uşak "ortak"...
2 bin 205 çeşidi buraya sığdırabilmem imkánsız... "İlginç" olanlarını seçiyorum. Çünkü, öyle acayip, öyle matrak, öyle sevimli isimler var ki, anlaşılan, bu iş sadece "gastronomi"nin değil, Türk Dil Kurumu’nun da görev alanına giriyor.
Adana: Süllüm.
Adıyaman: Basalla.
Afyon: Sakala çarpan çorba, sırtsırta, ağzı açık, cücü.
Ağrı: Gösteberg.
Amasya: Unutma beni, eli böğründe.
Ankara: Sıçgıç, pıtpıt pilavı, entekke böreği, tamtak tiridi, öllüğün körü.
Antalya: Bergamut reçeli.
Artvin: Zurbiyet, püşürük çorbası.
Aydın: Pelvize.
Balıkesir: Mafiş tatlısı.
Bilecik: Samsı.
Bingöl: Sirın.
Bitlis: Büryan, şekalok.
Bolu: Çantıklı pide, kedibatmaz, kaldırık dolması, kaşıksapı.
Burdur: Testi kebabı.
Bursa: Kaşarlı pırasa, dilber dudağı (ki, bayılırım), kaymaçina.
Çanakkale: Erik macunu.
Çankırı: Mıkla.
Çorum: Cızlak, borhani.
Denizli: Çaput aşı, gındıra çorbası.
Diyarbakır: Cartlak kebabı, patlıcan meftunesi.
Edirne: Mamzama, hardaliye.
Elazığ: Lobik çorbası, kındık köfte, işkene, pirpirim boranı, tavşan üflemesi.
Erzincan: Tulum peyniri.
Erzurum: Cağ kebabı.
Eskişehir: Çiğ börek.
Gaziantep: Mahhıtalı köfte, süzük yapması, maş çorbası, ekşili daraklık tavası, kakırdak böreği, yarpuz piyazı, at elması turşusu.
Giresun: Hamsili mısır ekmeği, dıble.
Gümüşhane: Köme, kanzılı börek.
Hakkári: Gulul çorbası.
Hatay: Kaytaz böreği, semirsek.
Isparta: Kuyruğu sulu, derdimi alan.
İçel: Tantuni.
İstanbul: Uykuluk.
İzmir: Kumru, papaz yahnisi.
Kars: Tandırda kaz çekmesi.
Kastamonu: Köle hamuru, cırık tatlısı, delioğlan sarığı.
Kayseri: Mantı, pastırma.
Kırklareli: Sulu kaçamak.
Kırşehir: Keykef.
Kocaeli: Pişmaniye, otur Fatma tatlısı.
Konya: Etli ekmek.
Kütahya: Namaz dolması, tekke çorbası, çene çarpan çorbası, tosunum.
Malatya: Taş küllüğü, gurut çorbası, kurşungeçirmez köftesi.
Manisa: Mesir macunu.
Kahramanmaraş: Dövme dondurma, tarhana, pıtpıt lapası.
Mardin: Semberuk, irok.
Muğla: Galli patlıcan, ebegümeci kavurması, dülek reçeli.
Muş: Çorti.
Nevşehir: Dıvıl, sızgıt.
Niğde: Mangir çorbası, papara, cılbır.
Ordu: Melocan kavurması, sakarca mıhlaması.
Rize: Hamsi çiğirtası, enişte lokumu.
Sakarya: Pekmez.
Samsun: Kocakarı gerdanı.
Siirt: Zivzik narı, perde pilavı.
Sinop: Nokul, mamalika.
Sivas: Pezik turşusu.
Tekirdağ: Köfte.
Tokat: Bacaklı çorba.
Trabzon: Vakfıkebir ekmeği.
Tunceli: Zerefet.
Şanlıurfa: İsot, şıllık tatlısı.
Uşak: Alacatene haşhaş sürtmesi.
Van: Otlu peynir.
Yozgat: Testi kebabı.
Zonguldak: Beyaz baklava.
Aksaray: Höşmerim.
Bayburt: Lor dolması.
Karaman: Kayısı musakka, paraköfte.
Kırıkkale: Sarığı burma.
Batman: Bumbar.
Şırnak: Hekeheşandi.
Bartın: Pumpum çorbası, yumurtalı isbut.
Ardahan: Pişi.
Iğdır: Patlıcan reçeli.
Yalova: Luhu şirkey çirbuli, lalanga, papa.
Karabük: Çingene baklavası.
Kilis: Şıhıl mahze, kübbülmüşviyye, mazlum, sucuk hapısası, cennet çamuru.
Osmaniye: Tirşik, çiçcire.
Düzce: Çerkez tavuğu.
Ettir, sebzedir, undur, yağdır; bazen baharatlı, bazen ekşi, bazen tatlıdır. Kiminin hazmı kolay olur, kimi mideye oturur.O nedenle, Ankara Ticaret Odası’nın çıkardığı "lezzet haritası"nı okurken, adeta parmaklarımı yedim. Eğer siz de benim gibi "boğaz"a düşkünseniz, buyrun sofraya, afiyet olsun...
2 bin 205 çeşit yöresel yemek varmış memleketimde... En zengini Gaziantep. Sonra Elazığ.Bölgelere baktım...Kendi payıma, utandım.Ege mutfağıyla büyüdüm, her yerde koltuklarım kabara kabara anlatırım.Halbuki "en az çeşidi" olan bölgemizmiş Ege... "En çok çeşit" sıralaması ise şöyle: İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz, Akdeniz, Marmara ve Ege.
Paylaşılamayanlar var...Mesela, "çiğköfte."Urfa, Adıyaman, Batman, Mardin ve Osmaniye "benim" diyor."Künefe"ye ise hem Hatay, hem Elazığ sahip çıkıyor."Keşkek" için resmen kavga varmış, haberimiz yokmuş... Afyon, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Elazığ, Mardin, Muğla, Ordu, Samsun ve Tunceli, aynı anda bağırıyor, "öbürleri hikáye, en iyisi bende"."Höşmerim" desen... Aksaray, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bolu, Manisa ve Uşak "ortak"...
2 bin 205 çeşidi buraya sığdırabilmem imkánsız... "İlginç" olanlarını seçiyorum. Çünkü, öyle acayip, öyle matrak, öyle sevimli isimler var ki, anlaşılan, bu iş sadece "gastronomi"nin değil, Türk Dil Kurumu’nun da görev alanına giriyor.
Adana: Süllüm.
Adıyaman: Basalla.
Afyon: Sakala çarpan çorba, sırtsırta, ağzı açık, cücü.
Ağrı: Gösteberg.
Amasya: Unutma beni, eli böğründe.
Ankara: Sıçgıç, pıtpıt pilavı, entekke böreği, tamtak tiridi, öllüğün körü.
Antalya: Bergamut reçeli.
Artvin: Zurbiyet, püşürük çorbası.
Aydın: Pelvize.
Balıkesir: Mafiş tatlısı.
Bilecik: Samsı.
Bingöl: Sirın.
Bitlis: Büryan, şekalok.
Bolu: Çantıklı pide, kedibatmaz, kaldırık dolması, kaşıksapı.
Burdur: Testi kebabı.
Bursa: Kaşarlı pırasa, dilber dudağı (ki, bayılırım), kaymaçina.
Çanakkale: Erik macunu.
Çankırı: Mıkla.
Çorum: Cızlak, borhani.
Denizli: Çaput aşı, gındıra çorbası.
Diyarbakır: Cartlak kebabı, patlıcan meftunesi.
Edirne: Mamzama, hardaliye.
Elazığ: Lobik çorbası, kındık köfte, işkene, pirpirim boranı, tavşan üflemesi.
Erzincan: Tulum peyniri.
Erzurum: Cağ kebabı.
Eskişehir: Çiğ börek.
Gaziantep: Mahhıtalı köfte, süzük yapması, maş çorbası, ekşili daraklık tavası, kakırdak böreği, yarpuz piyazı, at elması turşusu.
Giresun: Hamsili mısır ekmeği, dıble.
Gümüşhane: Köme, kanzılı börek.
Hakkári: Gulul çorbası.
Hatay: Kaytaz böreği, semirsek.
Isparta: Kuyruğu sulu, derdimi alan.
İçel: Tantuni.
İstanbul: Uykuluk.
İzmir: Kumru, papaz yahnisi.
Kars: Tandırda kaz çekmesi.
Kastamonu: Köle hamuru, cırık tatlısı, delioğlan sarığı.
Kayseri: Mantı, pastırma.
Kırklareli: Sulu kaçamak.
Kırşehir: Keykef.
Kocaeli: Pişmaniye, otur Fatma tatlısı.
Konya: Etli ekmek.
Kütahya: Namaz dolması, tekke çorbası, çene çarpan çorbası, tosunum.
Malatya: Taş küllüğü, gurut çorbası, kurşungeçirmez köftesi.
Manisa: Mesir macunu.
Kahramanmaraş: Dövme dondurma, tarhana, pıtpıt lapası.
Mardin: Semberuk, irok.
Muğla: Galli patlıcan, ebegümeci kavurması, dülek reçeli.
Muş: Çorti.
Nevşehir: Dıvıl, sızgıt.
Niğde: Mangir çorbası, papara, cılbır.
Ordu: Melocan kavurması, sakarca mıhlaması.
Rize: Hamsi çiğirtası, enişte lokumu.
Sakarya: Pekmez.
Samsun: Kocakarı gerdanı.
Siirt: Zivzik narı, perde pilavı.
Sinop: Nokul, mamalika.
Sivas: Pezik turşusu.
Tekirdağ: Köfte.
Tokat: Bacaklı çorba.
Trabzon: Vakfıkebir ekmeği.
Tunceli: Zerefet.
Şanlıurfa: İsot, şıllık tatlısı.
Uşak: Alacatene haşhaş sürtmesi.
Van: Otlu peynir.
Yozgat: Testi kebabı.
Zonguldak: Beyaz baklava.
Aksaray: Höşmerim.
Bayburt: Lor dolması.
Karaman: Kayısı musakka, paraköfte.
Kırıkkale: Sarığı burma.
Batman: Bumbar.
Şırnak: Hekeheşandi.
Bartın: Pumpum çorbası, yumurtalı isbut.
Ardahan: Pişi.
Iğdır: Patlıcan reçeli.
Yalova: Luhu şirkey çirbuli, lalanga, papa.
Karabük: Çingene baklavası.
Kilis: Şıhıl mahze, kübbülmüşviyye, mazlum, sucuk hapısası, cennet çamuru.
Osmaniye: Tirşik, çiçcire.
Düzce: Çerkez tavuğu.
11 Ocak 2008 Cuma
10 Ocak 2008 Perşembe
9 Ocak 2008 Çarşamba
8 Ocak 2008 Salı
:: pis ::
Gecenin Günlüğü isimli blogdan güzel bir yazı. Okumakla bir şeyler kazanacağınızdan eminim.
.. ahah bak şimdi ayakta alkışladığım şeylerin başında bana kendimi bir anda çok iyi hissettirebilen şarkılar ve bir de kız gibi büyümemiş kız çocukları geliyor.
Ayakta alkışlamadığım şeylerin başında hepimizin eşit, hepimizin bir olduğuna yönelik inanış var. Geçen gün bir internet cafede otururken çaprazımdaki masaya oturmalarıyla walawala konuşmaya başlayan ve besbelli XXX sitelerden medet uman insanlarla eşit olduğumu kabul etmiyorum. Hadi bunu okuyan coşsun bir anda "vay anam sen kendini bi halt mı sanıyosun zibilli" diye ayaklansın. Umrum değil, adamım. Eşit değilim. Üstünlük gibi bir iddiam yok ama eşit değilim. O adamlarla aynı yerde değilim, aynı ülkede yaşıyor olabilirim ama aynı yerden gelmiyorum.
"Truth In Food Labels" by Streeter Seidell on CollegeHumor
Gıda malzemesi etiketlerinde gerçekler yazsa....
7 Ocak 2008 Pazartesi
6 Ocak 2008 Pazar
3 Ocak 2008 Perşembe
3D GÖZLÜK
3d gözlük sitesi, dünyayı daha eğlenceli ve anlaşılır kılmak için, eğitimde, sağlıkta, dansta, sporda, sinemada, fotoğrafta ve akla gelebilecek pek çok alanda 3 boyutlu görüntüleri sunar ve 3d gözlüklerinin kullanışını ve yapılışını anlatır.
Site içeriğinde bilimsel, eğlenceli, kültürel, sanatsal 3d videolar ve fotoğraflar ağırlıklıdır. Ayrıca sitede kendi gözlüğünüzü nasıl yapacağınızı öğreten bir bölüm de var! Evde kısa sürede ve çok çok az maliyetle gözlüğünüzü yapabilirsiniz.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)